Wijnmakers

De wijnmakers organiseren regelmatig bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten brengen de leden hun zelfgemaakte wijnen mee om die samen te proeven en te keuren. Tevens worden er lezingen gegeven door leden en externe deskundigen.
Eenmaal per jaar wordt er een wijnkeuring georganiseerd waarbij alle wijnen kunnen worden aangeboden ter beoordeling. Het keuren gebeurt door goed opgeleide wijnkeurmeesters.
Jaarlijks wordt er ook een commerciële proeverij georganiseerd.

Boomgaard

Onze “Boomgaardeniers” onderhouden, de door het Gilde geadopteerde boomgaard, die gelegen is te Stevensweert en ca. 60 hoogstam fruitbomen omvat.De belangrijkste fruitsoorten zijn: appels, peren, kersen en pruimen. Ook staan er meerdere notenbomen en een tamme kastanje.
Officieel een hoogstamboomgaard, maar het gemak dient de mens. De bomen zijn zo gesnoeid dat het fruit op redelijke hoogte oogstbaar is. De boomgaard staat er heel netjes bij en dan valt het werk hieraan wel mee. In de wintermaanden worden de zogenaamde waterloten weggesnoeid. Dit zijn lange opgaande takken die niet of nauwelijks bloesem en dus vruchten geven. In drie zaterdagen is de klus geklaard. Dit gebeurd door een 10 tal enthousiaste leden die het leuk vinden om in de buitenlucht dit nuttige werk te verrichten.

En dan is het de beurt aan de bijen. En met hun hulp worden de leden voorzien aan een overvloed aan fruit.

In de herfst volgen dan de plukdagen. De mooiste appels en peren hangen natuurlijk bovenaan, maar er zijn voldoende ladders en langen mensen. Het fruit wordt niet meteen geperst. De appels en peren worden enige tijd bewaard waarin het zuur afneemt en de suikers juist toenemen. En dat is wat de wijnmaker wil. Uiteindelijk volgt de persdag. Een mooie afronding van een boomgaardjaar.

Klik hier voor een overzicht van de boomgaard.